Categorieën
Algemeen

Saxenda onderdeel van leefstijlcoaching?

Saxenda is sinds 2022 opgenomen in het zorgpakket onder bepaalde voorwaarden. De voorwaarden zijn vooralsnog onderhevig aan verandering, dus check vooral bij je zorgverzekeraar wat de laatste regels zijn.

Wat is Saxenda?

De werkzame stof is liraglutide en helpt de eetlust te verminderen. Deze stof wordt ook gebruikt in kleinere hoeveelheden voor diabetespatienten. In een publicatie van het European Medicines Agency vermelden ze dat het nog onduidelijk is hoe Saxenda werkt bij gewichtsverlies. “Het lijkt in te werken op de hersengedeelten die de eetlust reguleren, door zich aan GLP-1-receptoren in hersencellen te hechten en daardoor het gevoel van verzadiging te laten toenemen en het gevoel van honger te laten afnemen.

Wat zijn de risico’s?

De meest voorkomende bijwerkingen van Saxenda zijn misselijkheid, braken, diarree en obstipatie. Maar los van de fysieke bijwerkingen, zie ik ook het gevaar dat patiënten afhankelijk worden van Saxenda. Aangezien het een duur middel is, zal vroeg of laat de vergoeding stoppen. De vraag is dan of de patient dusdanig gegroeid is, dat de eetgewoontes ook aangepast zijn.

 Conclusie

Ik zie Saxenda als een duwtje in de goede richting voor mensen die snel resultaat willen zien. Echter, zonder leefstijlaanpassing is de kans groot dat gewichtsverlies tijdelijk is. Het voegt niks toe aan een gezonde mindset om dagelijks kleine stapjes te maken om geleidelijk een mooi blijvend resultaat te boeken. En het lost ook niet de stress op waar veel mensen mee stoeien waardoor ze ongezonde keuzes blijven maken. Als ze daar nou eens een pilletje voor zouden maken….

 

Categorieën
Mindset

Motivatie is bullshit

Iedere januari van het nieuwe jaar overstromen de sportscholen met gemotiveerde leden. En iedere februari, zijn zeker 85% van deze leden gestopt met sporten. Grappend noemen ze zichzelf ook wel sponsoren.

Hoe komt dat? Net als met alle andere producten en diensten worden we verleid om te kopen. Gezondheid staat steevast in de top 3 van goede voornemens. Men is altijd gemotiveerd om gezonder te leven. Maar motivatie komt en gaat, afhankelijk van energie en stress. Wat men mist is drive. Drive komt van dieper. Drive gaat ook niet over aantal kilo’s of je figuur. Het gaat over wie je wilt zijn. Wat je wilt bijdragen.

Om erachter te komen wat jouw drive is, betekent het dat je moet kiezen wie je wilt zijn. Je moet prioriteiten stellen om doelen te halen. Dat betekent dus ook nee zeggen tegen zaken die niet helpen jouw doelen te bereiken. En daar ligt misschien de grootste uitdaging. Kun je eerlijk en respectvol zijn naar jezelf toe? Vind je eigenlijk wel dat je een beter leven verdient? Zo ja, welke overtuigingen houden je tegen?

Categorieën
Algemeen

Wat is leefstijlcoaching

Leefstijlcoaching kan voor verschillende mensen verschillende dingen betekenen. In de kern gaat leefstijlcoaching echter over het helpen van mensen bij het vinden van stressverlichting. Dat betekent voor de ene client op zoek gaan naar zingeving. Voor de andere client draait het om structuur en ritme om gezond te bewegen en anders te leren eten.

Het kan moeilijk zijn om gezonde keuzes te maken in ons dagelijks leven. We worden voortdurend geconfronteerd met verleidingen en afleidingen, en het is gemakkelijk om van het pad af te raken. Dat is waar een leefstijlcoach om de hoek komt kijken.

Voor veel mensen biedt leefstijlcoaching de structuur en ondersteuning die ze nodig hebben om blijvende veranderingen in hun leven aan te brengen. Een leefstijlcoach helpt je om betere keuzes te maken in je dagelijkse leven, gericht op het verbeteren van je algehele welzijn. Ze ondersteunen je om doelen te stellen en duurzame veranderingen aan te brengen die je gezondheid, geluk en welzijn zullen verbeteren.

Categorieën
Algemeen

Online cursus Leefstijl

Op dit moment wordt er een cursus ontwikkeld in de vorm van video’s. Indien u interesse heeft, neem dan contact op om te informeren hoe en wanneer u kunt deelnemen.